Co dziś jemy na obiad ? Na stawiane codziennie to samo pytanie- ta sama odpowiedź. Tartę Nakarm Mnie ! Tarta ze strony 28, z okruchów chleba , boczku i koziego sera. Nieee, nie znowu ... innym razem.
Lato atakuje kolorem. Poddaję się i mnie to cieszy . Kupuję kolorowe okulary, szminkę, znowu maluję paznokcie.
Wracamy z zakupów, przy drodze sprzedają jagody.
No to co dzis jemy ta obiad ? Tartę ... jestem złośliwa i pozwalam sobie na żart. Dziś na obiad owocowa tarta ze strony 233.
Najlepszy placek owocowy na świecie .
Tarta -placek owocowy z książki "Nakarm mnie" Billa Grangera
ciasto :
500 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
szczypta soli
350 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę ( a jeszcze lepiej , 200 g masła i 150 g planty)
130 ml kwaśnej smietany
nadzienie:
700 g jagód
pół szklanki cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
skórka z cytryny
do posmarowania wierzchu - żółtko, 3 łyżki cukru
Makę wymieszać z cukrem pudrem , solą i kostkami schłodzonego masła. Błyskawicznie zagnieść ciasto dodając smietanę - najlepiej robić to w malakserze lub mieszadłem do kruchego ciasta. Schłodzić.
Ceramiczną foremkę wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Wsypać wymieszane z cukrem, mąką i sokiem z cytryny jagody, przykryć płatem ciasta, dokładnie skleić brzegi. Na wierzchu zrobić 5 nacięć. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem. Piec pierwsze 10 minut w 190 st, potem zmniejszyc temperaturę do 170 i piec jeszcze 30- 35 minut. Jeśli wierzch się zbytnio zarumienia- przykryc aluminiową folią.
Naprawdę Naj Naj - z brzoskwiniami.
26 komentarzy:
Jejku,jakie pysznosci! :))
Śliczne zdjęcia i ładne słowa :)
Fajnie,że jesteś:-)
Pozdrawiam.
Majana
Czasami szkoda, że jesteś tu tak rzadko.
Ale jak już jesteś to w wielkim stylu.
Inspirujesz.
Twoje zdjęcia i posty nieustannie mnie zachwycają. Są idealne.
A taką tartę planuję od dawna. Tak jak i kupno tej książki ;).
książkę bardzo polecam :)
cześć cześć , cześc wam wszystkim ! :-D
mniam ;)
Jak ja się cieszę, że już jesteś!!!!!!!!!!!!!! Piękne kolorki na Tobie :)
Cudna ta tarta!!!
Przecudna tarta. Na pewno wypróbuje. Ciekawe, czy z truskawwkami będzie rownie smaczna, bo u nas pełnia sezonu :)
jest taka cudowna, napakowana owocami..
o jest , jest ciasto owocowe i to dwie pyszne wersje i przepiękne zdjęcia na zachętę
zdjęcia jem oczami :) tarta gryza warta, w obu wersjach :) pozdrawiam!
Zachwycam się zdjęciami, wszystkimi absolutnie.
I słowami.
I przepisami..
Już od dawna, od dawna...
Próbowałaś z truskawkami?
Jakie jeszcze ciasta sezonowe polecasz? Męczę pytaniami na pewno, ale lubię je zadawać osobom takim jak ty....
:)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Piekne zdjecia! :) Pozdrawiam slonecznie.
Gdyby była z wiśniami wyglądałaby jak placek z Twin Peaks, którego bardzo zawsze chciałam spróbować.
Mmmm, wygląda smakowicie.
Małe pytanie - jaką średnicę formy przewiduje przepis?
Bo mam taką 29-cm i nie wiem, czy robić z dwóch proporcji... czy może z 1,5? :)
Witaj, wyróżniłam Cię na moim blogu http://cukierenka.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html Pozdrawiam
Twój wspaniały blog został przez nas wyróżniony w One Lovely Blog Award. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że dalej będziesz się dzielić z nami takimi pysznościami! :)
jeszcze w tym roku jagód nie jadłam:(
http://swiat-kuchni.blogspot.com/
Zachwyciło mnie i zrobiłam z brzoskwiniami. Rzeczywiście przepyszne. Od siebie dodałam do owoców płatki migdałowe wzbogacając nadzienie o trochę aromatu i chrupkości. Zastanawiam się również czy jednak nie powinna być pieczona w trochę wyższej temperaturze: w moim piekarniku, przy temp. 170st siedziało godzinę i nadal było bladawe. Następnym razem spróbuję zacząć od 220 st i zejść do 190 - 200.
Dzięki za ten przepis i pozdrawiam serdecznie,
Ania
o rety, cudowne smakołyki!
i piękne słowa. czarujące.
urzekające fotografie.
Zgadzam się z poprzednikami, jesteś wielka, inspirujesz !
Wykrozystałam przepis na tartę na inspirazioni.blogspot.com
Pozdrawiam ciepło,
Mam nadzieję, że niedługo nowy post !
co dziś na obiad? wieczna rozterka..i aby nie było to co wczoraj ani przed wczoraj..no a jutro!! Tarty z brzoskwiniami,borówkami to u mnie klasyka..w tym momencie męczę śliwki ,a późną jesienią jabłka..
po inspirację wpadnę tu jeszcze nie raz
pozdrawiam właśnie z jesienną nutką
amelia
Bardzo ładnie proszę o kolejny wpis ;)
hello.
i have borrowed a photo from you, and hope it is okai. if you visit my blog; dronninghuset.blogspot.no today you will see your picture.
I ask if someone can tell where to buy this kind of star for making cookies...
have a nice week
greetings from Tove
eva airline
đặt vé máy bay đi mỹ online
vé máy bay korean air
phòng vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich
Prześlij komentarz