Piernikowe gwiazdki posypane bardzo drobnym cukrem kryształem, zawinięte w pergaminowy rożek
Lukrowane gwiazdki w surowej papierowej torbie
Pekanowe rugelach
Anyżkowe gałązki
Pekanowe rugelach
200 g masła
200 g kremowego serka
2-3 szklanki mąki
wanilia
nadzienie:
200 g pekanów
2 łyżki roztopionego masła
łyżeczka cynamonu
50 g bardzo drobno posiekanych suszonych moreli
1/2 szklanki cukru pudru
lekko ubite białko jaja
Serek utrzeć mikserem razem z masłem na puszystą masę. Dodać wanilię i stopniowo mąkę -ciasto ma być miękkie ale zwarte. Włożyć na godzinę do lodówki ( może leżec do 2 dni).
Pekany , cukier puder i cynamon zmiksować krótko w malakserze. Dodać masło, posiekane morele i tyle białka, żeby powstała gęsta masa którą można rozsmarować na cieście.
Ciasto wałkować cienko, na 3 mm, wykrawać miseczką kółka o średnicy 15-20 cm , rozsmarować nadzienie. Kółka dzielić na 4 części, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części. Zwijać minirogaliki, piec 7-8 minut w 180 st.
Anyżki
2 białka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka zmielonych ziaren anyżu
wanilia
1 1/2 - 2 szklanki mąki
Białka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodac anyż i mąkę - stopniowo, aż postanie miękkie ciasto.
Schłodzić je w lodówce przez godzinę , a następnie formować ciasteczka- gałązki, lub minidropsy- formując wałeczek i dzieląc go na 1/2 cm kawałeczki.
Piec kilka minut w 160 st.
Ciastka pozostają białe, twardnieją szybko tuż po upieczeniu, nadają się do długiego przechowywania i niebezpiecznie uzależniają ......
30 komentarzy:
cudownie słodki prezent
To pierwszy post, który wywołał u mnie uśmiech dzisiejszego dnia, bo chandra gigant mnie dopadła. Dziękuję. Koronkowa robota!
piękne prezenty, jestem zwolenniczką takich własnoręcznych.
bardzo bym Cię prosiła o odpowiedź na pytanie - jak się robi taki lukier na gwiazdkach z drugiej pozycji? żeby był taki bielusieńki? dziękuję z góry i serdecznie pozdrawiam.
białko + cukier puder
i dłuuugie ucieranie...
białko?? nie wpadłabym na to :) będę próbować :)dziękuję.
Po prostu olśniewające:)
Artystka jestes doskonala! A-na ma racje; Twoje arcydziela wywoluja instynktownie radosc nawet w najgorszym dniu. Z jakiego przepisu robisz pierniczki na choinke, bo te na zdjeciach chyba takie sa, prawda?
a w jaki sposób uzyskać tą gwiazdkę posypaną drobnym cukrem? smarujemy Ją czymś?
leciutko zwilżałam namoczonym w wodzie pędzelkiem :)
można i białkiem, jesli ktoś niestrachliwy :)
A takie cudne foremki gdzie mozna zakupic??
Tego się po prostu nie da skomentować, słowa więzną w gardle na widok Twoich wypieków. Mnie ślinka cieknie od samego patrzenia. Ja poproszę taki prezent na Mikołajki! To wszystko jest fenomenalne, wyjątkowe, jak wyjątkowe musisz mieć dłonie ...!!! Gwiazdkowa foremka - pierniczki nr 1 superancka!
Cuda, po prostu cuda! Wszystkie mnie zachwycają, nie oderwę się od nich:)
Pozdrowienia:)
Przepiękne po prostu.
no że tez miałam gdzie z rana wleźć!@ marzę o tych piernikach! niech mi ktoś takie przyśle! mniam ..
pozdrawiam
ależ piękne...
uczta również dla oka.
Kocham anyż, więc chętnie wypróbuje przepis i kto wie, może przygotuję takie prezenty ;-)
pozdrawiam
pierniki to takie ,że mam okropne kompleksy jak na nie patrze :P
Jesteś w tym niedoścignięta
a anyżki też pikę ciut inne ,ale kocham je bardzo
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2008/12/ciasteczka-anykowe-badeskie.html
Super ciasteczka! :) gwiazdki mogłyby też nieźle wyglądać z kokosem :)
Jakie urocze, cudowne. Tak siedzieć i patrzeć. Piekne...
Cudny blog! Dlaczego tak pozno go odkryłam? Wspaniale ciasteczka, pierniczki,listeczki i wszystko jest tu cudne.Jaki talent tylko patrze i nie dowierzam.Tylko pozazdroscic takiego domownika.Pozdrawiam
Przejrzałam wszystkie wpisy, przeczytałam dużo komentarzy, obejrzałam mnóstwo zdjęć i... nie mogę się oczom nadziwić. Masz ogromny talent! Ile ja bym oddała, żeby tak piec... W każdym razie, w kilku komentarzach pojawiła się wzmianka o innym blogu, który kiedyś prowadziłaś. Da się go jakoś odszukać? Bardzo chętnie poszukałabym Twoich innych świetnych przepisów :)
Margerita
Gwiazdki nie jak oblane lukrem tylko misternie wyhaftowane. {zazdrość}
Podziwiam wszystkie Twoje prace, a w tym roku postanowiłam podpatrzeć i spróbować sama :D
Droga Bakerlady,
Pani wypieki cieszą wszystkie zmysły - są tak pod każdym względem piękne i w najdrobniejszych szczegółach dopracowane... Obawiam się, że nie potrafiłabym ich jeść, a tylko bez końca cieszyłabym nimi oczy :) ... Szkoda, że nie uchyla Pani rąbka tajemnicy w kwestii wykonania swoich kunsztownych, intrygująco urodziwych wypieków. Gratuluję Pani talentu (ten jest "nie do podrobienia", niestety) i za pomocą domysłów i wyobraźni próbuję zgłębić tajniki stosowanej przez Panią techniki (choćby w zakresie stosowanych przez Panią lukrów, czy misternych, wycyzelowanych koroneczek i innych detali), aby zastosować je także w mojej domowej kuchni...
Pozdrawiam ciepło z nadzieją na wiele jeszcze takich przepięknych, inspirujących wpisów - santorini_2000.
Droga Bakerlady,
Pani wypieki cieszą wszystkie zmysły - są tak pod każdym względem piękne i w najdrobniejszych szczegółach dopracowane... Obawiam się, że nie potrafiłabym ich jeść, a tylko bez końca cieszyłabym nimi oczy :) ... Szkoda, że nie uchyla Pani rąbka tajemnicy w kwestii wykonania swoich kunsztownych, intrygująco urodziwych wypieków. Gratuluję Pani talentu (ten jest "nie do podrobienia", niestety) i za pomocą domysłów i wyobraźni próbuję zgłębić tajniki stosowanej przez Panią techniki (choćby w zakresie stosowanych przez Panią lukrów, czy misternych, wycyzelowanych koroneczek i innych detali), aby zastosować je także w mojej domowej kuchni...
Pozdrawiam ciepło z nadzieją na wiele jeszcze takich przepięknych, inspirujących wpisów - santorini_2000.
Ja tu zaglądam do ciebie codziennie i codziennie mnie zaskakujesz, wiesz doskonale wiesz jaki cudeńka robisz. Codziennie siedzę i potrze i nie mogę wyjść z podziwu. Czytam komentarze i przepisy, ale mam kilka pytań :)
Zdradzisz jak zrobiłaś w poprzednim poście te śnieżynki, a właściwie jak nałożyłaś ten lukier "haftowany" na pierniczki. Ja tego zadania się nie podejmę, ale spróbuję to z cukrem, cukrem pudrem, pędzelkiem i wodą - bardzo ciekawy pomysł.
Drugie pytanko :) Te cudne śnieżynki, które pojawiły się w dzisiejszej choince powalającej (DOSŁOWNIE!!!!) i w w poprzednim poście, gdzie podobne kupiłaś?
Podziwiam nie zmiennie codziennie się zachwycam i napawam sie pięknem jakie nam dajesz :):):) Aaaaa i widziałam projekty tych cudnych pierniczków na kartkach, powiedz Ty sama projektujesz jw a potem wycinasz, no bo chyba nie można mieć tylu foremek ! :)
Najładniejsze pierniczki jakie widziałam ..... Nie tylko te z tego postu, ale ogólnie z całego bloga.......
Pozdrawiam,
T.
pytanie już padło, ale bez odpowiedzi, gdzie można dostać foremki śnieżne płatki, z których wykrawamy tak śliczne wzory. pozdrawiam!
Witam, Czy kruche rogaliki można przechowywać dłużej czy tylko parę dni?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
spokojnie koło 2 tygodni wytrzymują :)
te gwiazdki mnie zachwyciły, super !!! ewa
hãng eva
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
hãng hàng không hàn quốc
đặt vé máy bay đi mỹ ở đâu
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich
EVA Airlines của nước nào
eva air cargo
giá vé máy bay đi Mỹ hãng EVA Air
china airlines ticket
pacific airlines ticket
Pacific Airlines đồng phục
Cẩm nang kinh nghiệm du lịch
Prześlij komentarz