wtorek, 19 października 2010

.... i ciasteczko

Lubię miniformy.
Im więcej zapełnionych puszek , słoików i pojemników tym lepiej.
Wieczorami wyciagam zakurzone foremki, przeglądam zatłuszczone książkowe stroniczki.

I piekę.

Kawa ... i ciasteczko


Herbata i ciasteczko


Mleko i ciasteczko

... ciasteczko idealne ? I dobre i ładne :)

Uniwersalne ciasto czekoladowe- świetnie zachowujące kształt

W misce wymieszać : 1 i 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, szczyptę soli

W mikserze utrzeć :170 g masła, 1 szklankę cukru pudru, łyżkę kawy rozpuszczalnej rozrobionej z łyżką wrzątku

Połączyć masę maślaną z mąką i kakao, zagnieść lepkie ciasto. Wałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2 mm. Włożyć rozwałkowane arkusze na 1/2 h do lodówki. Po wyjeciu z lodówki zdjąć górny arkusz papieru, wycinać ciasteczka ( okrawki nadają się do powtórnego zagniecenia), piec 10 minut w 180 st. Jeśli bardzo zmiekną przed pieczeniem- dobrze jest włożyć je na parę minut do lodówki - im zimniejsze powędruja do piekarnika, tym ładniej zachowują kształt. Rozwałkowane ciasto przechowywałam w lodówce nawet 3 dni.

19 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Uwielbiam Twoje zdjęcia :) proszę o przepis. K8

magda pisze...

I ja poproszę o przepis na ciasteczka karciane. Właśnie takich szukam :)

bakerlady pisze...

uzupełniłam o przepis :)

margot pisze...

Bakerlady, uwielbiam te twoje ciasteczka , ciasta też ,ale ciasteczka to są takie mistrzowskie, pomysłowe, piękne ,aż chce się je robić natychmiast, wiem wiem ,moje będą żałosną imitacją ,ale co ja poradzę ,ze muszę bo inaczej się uduszę :P
p.s a lukier to ten z białkiem robiony z cukrem pudrem?

magda pisze...

Dziękuję za przepis. I jeszcze pytanie: znaki karciane to z pieczątki jakiejś? Lukier + barwnik w środku?
Pozdrawiam Magda

bakerlady pisze...

karty robiłam miniwykrawaczkami kartowymi a dziurki uzupełniałam lukrem

margot, na ciastkach jest beza nie lukier.... czyli w zasadzie lukier tylko upieczony razem z ciastkiem :-)

magda pisze...

Będę próbować :)

Delie pisze...

Cudne. Te karciane zwłaszcza.

margot pisze...

a ta bezę to tak normalnie ubić białka z cukrem tak?I barwic tak, nakładać i piec razem , tak?
w tych kartach też jest taka beza ?
ach ,Bakerlady ,z ciebie to super babka jest z super pomysłami

bakerlady pisze...

margot, w kartach jest lukier uzupełniany po upieczeniu

na serduszkach i skrzydełkach beza- nakładana przed pieczeniem ;)

cozerka pisze...

cóż oniemiałam. Małe formy które prezentujesz są tak piękne, że aż mi szkoda byłoby je jeść.

Oczami wyobraźni widzę kuchenny blat a na nim słoje szklane, wypełnione ciasteczkami, pierniczkami we wszystkich kolorach tęczy.

pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny początek posta.
Aż chce się czytać.
I przepis też fajny. Tylko szkoda że tak rzadko tu zaglądasz by dodać taki przepis.

margot pisze...

dziękuję

Ewelina Majdak pisze...

Jestem zazdrosna.
o WSZYSTKO! :)
Jesteś niesamowita wiesz?

Wingy pisze...

Ach jak cudownie - kolejny cudowny post u Ciebie. Ja właściwie nie muszę już nic robić - wystarczy mi patrzeć ... i patrzeć ... i patrzeć ... wyobrażając sobie ich niesamowity smak ... wspaniałe kompozycje ... masz ogromniasty ogromniasty talent!!! :)

Karmel-itka pisze...

rety, rety, rety!
sa... obłędne!
koniecznie zapraszam do akcji! o tu ---> http://durszlak.pl/akcje/ciasteczkowy-potwor

Majana pisze...

Piękne te ciasteczka, wszystkie razam i każde z osobna :)
Pozdrawiam:)

Kamila pisze...

W domu często sama piekę różne ciastka, które podaję wraz z moją ulubioną kawą świeżo mieloną. Do jej przygotowania używam specjalnego kubka z zaparzaczem, który kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Odpowiedni czas, a także metoda parzenia kawy ma duży wpływ na jakość smaku tego napoju. Zdecydowanie polecam zwracać na tego typu rzeczy uwagę.

Doanh Doanh pisze...


hãng eva
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
hãng hàng không hàn quốc
đặt vé máy bay đi mỹ ở đâu
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich