piątek, 10 kwietnia 2009

Wesołych!

Mazurek i kajmakowo-orzechowy tort obsiadło stado cukrowych motyli.

Obrysowane na papierze do pieczenia motyle skrzydła wypełnia się za pomocą tytki lukrem z białka i cukru- pudru.

Po wyschnięciu ( 24 h) nanosi się wzorki i delikatnie odrywa skrzydła od papieru.

Układając skrzydła parami w rynience z folii aluminiowej skleja się cukrowe motyle za pomocą tego samego lukru, który służył do wykonania skrzydeł.


Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkiej Nocy !

16 komentarzy:

Mira pisze...

toś pojechała po bandzie jak zawsze :szczenaopada: :bra:

Eve.eire pisze...

Wow. To sie nazywa rekodzielo...

margot pisze...

śliczności
wesołych świat

An-na pisze...

Piękny pomysł i piękne wykonanie! Podziwiam i życzę dużo radości na Wielkanoc :)

Majana pisze...

Och, prześliczne!!!
Wesołych Swiąt Bakerlady!:))

kass pisze...

Piękne motylki! a jakie pracochłonne...
Wesołych Świąt!

Patrycja pisze...

Zaniemówiłam....
Piękne!

Wszystkiego dobrego!

Agatha pisze...

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

Agata pisze...

Zdjecia jak zwykle zapieraja dech w piersi:) Zycze Ci i calej Twojej rodzinie wspanialych, radosnych Swiat Wielkanocnych:))

damqelle pisze...

Nowa wielbicielka twego talentu jest pod wrażeniem - teraz muszę córeczce na urodzinowy tort takie wylepić. Ale czy podołam? na szczęście to w sierpniu - mam jeszcze trochę czasu na trening;) POZDRAWIAM

abbra pisze...

To po prostu małe dzieła sztuki ! Zazdroszczę talentu - naprawdę piękne słodości :)

margot pisze...

Bakerlady
a ja bardzo ,ale to bardzo bym prosiła tez o przepis i na tort i na mazurek

bakerlady pisze...

mazurek to kruche ciasto pokryte masą z ugotowanego mleka skondensowanwgo utartego z chałwą waniliową- smak jest o wiele ciekawszy niż sama słodycz mleka :)

tort: masa to kostka masła 250 g, ziarenka z 2 lasek wanilii, 4 żółtka- utarte wszystko na puch + wkręcona powoli puszka ugotowanego mleka skondensowanego.

biszkopt:
8 jajek
300 g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki soku z cytryny
200 g cukru

masło i tarta bułka do formy

żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję sok z cytryny. z białek ubijam pianę
żółtka mieszam ze zmielonymi orzechami i 3 łyzkami bułki tartej , dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam

piekę ok 50 minut w 170 st

biszkopt dobrze jest upiec 3 -4 dni wczesniej i zostawic na blacie kuchennym aby był suchszy- lepiej się kroi, a wśrodku i tak pozostaje wilgotny

blaty nasączam lekko posłodzoną , słabą herbatą z cytryną

pozdrawiam :)

margot pisze...

Bakerlady
bardzo dziękuje :) za przepisy

Marta pisze...

Uwielbiam piec torty i z pewnością sprawdzę ten przepis :). Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek czynności związanej z wyrabianiem ciast, zawsze na początku dobieram sobie odpowiednie przyrządy. Należą do nich m.in. tortownica, forma do ciasta, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciast. Dzięki tym oraz innym akcesoriom, przygotowanie jakichkolwiek wypieków nie stanowi dla mnie żadnego problemu.

Doanh Doanh pisze...



đại lý vé máy bay eva air
phòng vé máy bay đi mỹ
ve may bay korean air
tìm vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch