czwartek, 6 listopada 2008

Sama przyjemność



Jak to zrobić ? Lukrem - gęstym, utartym z białka i przesianego cukru pudru .


Tak przygotowane pierniki można posypać cukrem kryształem, a na wierzchu namalować wzór imitujący strukturę śniegowego płatka.



Pokryte białą warstwą pierniki mogą świetnie przechowują się nawet kilka tygodni, leżakując w suchym i przewiewnym miejscu.

14 komentarzy:

Bea pisze...

Wow! przepiekne!!!
Ja niestety nie umiem tak rowno lukrowac pierniczkow; ostatnio robilam to pedzelkiem i bylo widac slady po nim na ciasteczkach :(
No ale ja wiem, ze nie mam zdolnosci manualnych ;)

margot pisze...

Są śliczne ,takie śliczne !!!!!!
Te pierniczki to takie malutkie dzieła sztuki......

atina pisze...

Piękne! no ja niestety nie mam zdolności manualnych;) Ale cudownie patrzeć na Twoje:)

Konsti pisze...

O rety... Nigdy nie mialam dobrej reki do pierniczkow, ale chyba znow zaryzykuje i sprobuje je zrobic z Twojego przepisu. Naprawde kuszace:)

AnnaB. pisze...

Wspaniale, że znów jesteś. Mam ogromną prośbę. Na Twoim poprzednim blogu umieściłaś przepis na stefankę. Nie zachowałam go, bo myślałam ,że w każdej chwili mogę zajrzeć do sieci. Robiłam potem stefanki według innych przepisów, ale - niestety - nie dorównały Twojej. Proszę, umieść ponownie ten przepis. Będę tu zaglądać często w nadziei, że spełnisz moją prośbę.

Dorota Swiatkowska pisze...

Ja również się bardzo cieszę, ze jesteś z powrotem :), czekałam i się doczekałam ... :)
pozdrawiam cieplutko :)

aklat pisze...

Piękne! A czym robisz te cieniutkie linie? Szprycą o wąskiej końcówce?

Pinos pisze...

Piękne. Znowu piękne.

bakerlady pisze...

najlepiej lukruje mi się tytką skręconą z papieru do pieczenia

chociaz przyznam wymaga to czasu, cierpliwosci i pewnej reki ;)

Anonimowy pisze...

Witam,
Chciałabym zapytać, jakie proporcje stosujesz robiąc lukier? Zależy mi na tym, aby stężał i aby móc kłaść ozdobione pierniczki jeden na drugim. Twoje piernikowe wypieki i zdobienia są imponujące, chciałabym, aby moja praca też przyniosła podobne efekty. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Aga

Majana pisze...

Boże, piękne ! :)) Dech zapiera po prostu :))

bakerlady pisze...

Aga, nie da się podać proporcji na lukier
Bialka jajek mają rózną wielkość, rózna jest wilgotnosc powietrza a cukier też ma rożną miałkość.
Ale po dwudniowym schnieciu spokojnie mozna kłaść pierniki jeden na drugim.

annakatarzyna pisze...

W maju wzięło mnie na pierniczki i tak parę dni temu trafiłam na Twój blog. Po raz kolejny oglądam z zapartym tchem i ... Idę dalej maltretować lukier, bo ja też tak chcę!

Doanh Doanh pisze...



hãng máy bay eva air
may bay eva di my
hang may bay han quoc
tìm vé máy bay đi mỹ
đặt vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch