piątek, 10 kwietnia 2009

Wesołych!

Mazurek i kajmakowo-orzechowy tort obsiadło stado cukrowych motyli.

Obrysowane na papierze do pieczenia motyle skrzydła wypełnia się za pomocą tytki lukrem z białka i cukru- pudru.

Po wyschnięciu ( 24 h) nanosi się wzorki i delikatnie odrywa skrzydła od papieru.

Układając skrzydła parami w rynience z folii aluminiowej skleja się cukrowe motyle za pomocą tego samego lukru, który służył do wykonania skrzydeł.


Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkiej Nocy !

poniedziałek, 16 marca 2009

Jubileuszowo.

Ubiegłoroczny maj obfitował w okrągłe rocznice i urodziny. Na trzydziestą rocznicę ślubu - 30 cukrowych papryczek chili.




Zamiast 50 świeczek - kilkanaście czekoladowych pięćdziesiątek .

czwartek, 19 lutego 2009

Tłusty Luty

Piwo, mąka i żółtka jaj. Trochę pracy rąk, trochę pracy wałka.


czwartek, 18 grudnia 2008

Nadal grudzień.

Gwiazdki w morskim kolorze , posypane złotawym proszkiem.

Coś w kratkę.

.... i tradycyjniej.

piątek, 5 grudnia 2008

Grudzień. Co więcej.

Trochę poważniej...



... i mniej poważnie





wtorek, 25 listopada 2008

Prawie grudzień.

Lukrowane pierniki ułożone w przezroczystym naczyniu są świetną dekoracją świąteczną.





Delikatne wzory na gładko polukrowanych piernikach najłatwiej jest zrobić za pomocą skręconego z papieru do pieczenia rożka.



Pierniki z "czeskim " wzorkiem.



Serca z gwiazdką śniegową.



Koniki na biegunach.


czwartek, 6 listopada 2008

Sama przyjemność



Jak to zrobić ? Lukrem - gęstym, utartym z białka i przesianego cukru pudru .


Tak przygotowane pierniki można posypać cukrem kryształem, a na wierzchu namalować wzór imitujący strukturę śniegowego płatka.



Pokryte białą warstwą pierniki mogą świetnie przechowują się nawet kilka tygodni, leżakując w suchym i przewiewnym miejscu.