piątek, 10 kwietnia 2009

Wesołych!

Mazurek i kajmakowo-orzechowy tort obsiadło stado cukrowych motyli.

Obrysowane na papierze do pieczenia motyle skrzydła wypełnia się za pomocą tytki lukrem z białka i cukru- pudru.

Po wyschnięciu ( 24 h) nanosi się wzorki i delikatnie odrywa skrzydła od papieru.

Układając skrzydła parami w rynience z folii aluminiowej skleja się cukrowe motyle za pomocą tego samego lukru, który służył do wykonania skrzydeł.


Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkiej Nocy !

14 komentarzy:

Mira pisze...

toś pojechała po bandzie jak zawsze :szczenaopada: :bra:

Ewa pisze...

Wow. To sie nazywa rekodzielo...

margot pisze...

śliczności
wesołych świat

An-na pisze...

Piękny pomysł i piękne wykonanie! Podziwiam i życzę dużo radości na Wielkanoc :)

majana pisze...

Och, prześliczne!!!
Wesołych Swiąt Bakerlady!:))

kass pisze...

Piękne motylki! a jakie pracochłonne...
Wesołych Świąt!

Patrycja pisze...

Zaniemówiłam....
Piękne!

Wszystkiego dobrego!

Agatek pisze...

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

Agata pisze...

Zdjecia jak zwykle zapieraja dech w piersi:) Zycze Ci i calej Twojej rodzinie wspanialych, radosnych Swiat Wielkanocnych:))

damqelle pisze...

Nowa wielbicielka twego talentu jest pod wrażeniem - teraz muszę córeczce na urodzinowy tort takie wylepić. Ale czy podołam? na szczęście to w sierpniu - mam jeszcze trochę czasu na trening;) POZDRAWIAM

abbra pisze...

To po prostu małe dzieła sztuki ! Zazdroszczę talentu - naprawdę piękne słodości :)

margot pisze...

Bakerlady
a ja bardzo ,ale to bardzo bym prosiła tez o przepis i na tort i na mazurek

bakerlady pisze...

mazurek to kruche ciasto pokryte masą z ugotowanego mleka skondensowanwgo utartego z chałwą waniliową- smak jest o wiele ciekawszy niż sama słodycz mleka :)

tort: masa to kostka masła 250 g, ziarenka z 2 lasek wanilii, 4 żółtka- utarte wszystko na puch + wkręcona powoli puszka ugotowanego mleka skondensowanego.

biszkopt:
8 jajek
300 g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki soku z cytryny
200 g cukru

masło i tarta bułka do formy

żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję sok z cytryny. z białek ubijam pianę
żółtka mieszam ze zmielonymi orzechami i 3 łyzkami bułki tartej , dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam

piekę ok 50 minut w 170 st

biszkopt dobrze jest upiec 3 -4 dni wczesniej i zostawic na blacie kuchennym aby był suchszy- lepiej się kroi, a wśrodku i tak pozostaje wilgotny

blaty nasączam lekko posłodzoną , słabą herbatą z cytryną

pozdrawiam :)

margot pisze...

Bakerlady
bardzo dziękuje :) za przepisy