wtorek, 19 października 2010

.... i ciasteczko

Lubię miniformy.
Im więcej zapełnionych puszek , słoików i pojemników tym lepiej.
Wieczorami wyciagam zakurzone foremki, przeglądam zatłuszczone książkowe stroniczki.

I piekę.

Kawa ... i ciasteczko


Herbata i ciasteczko


Mleko i ciasteczko

... ciasteczko idealne ? I dobre i ładne :)

Uniwersalne ciasto czekoladowe- świetnie zachowujące kształt

W misce wymieszać : 1 i 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, szczyptę soli

W mikserze utrzeć :170 g masła, 1 szklankę cukru pudru, łyżkę kawy rozpuszczalnej rozrobionej z łyżką wrzątku

Połączyć masę maślaną z mąką i kakao, zagnieść lepkie ciasto. Wałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2 mm. Włożyć rozwałkowane arkusze na 1/2 h do lodówki. Po wyjeciu z lodówki zdjąć górny arkusz papieru, wycinać ciasteczka ( okrawki nadają się do powtórnego zagniecenia), piec 10 minut w 180 st. Jeśli bardzo zmiekną przed pieczeniem- dobrze jest włożyć je na parę minut do lodówki - im zimniejsze powędruja do piekarnika, tym ładniej zachowują kształt. Rozwałkowane ciasto przechowywałam w lodówce nawet 3 dni.

czwartek, 30 września 2010

Koniec lata i tarty

Byłam w lesie

Powiedziałam :

- Piękny, choć to tylko psiak ...

- To panienka, pyszny grzyb na zupę !

Ale ma blaszki ... nie odważę się


Jesień to tarty. Ze wszystkim. Na słodko. Na słono. Grzybowe, warzywne, owocowe.

Pierwszą i drugą zjadłam w paryskiej Rose Bakery - pyszne. Trzecią, czwartą, dziesiątą, dwudziestą - już w domu.
Przepis jest prosty. Ważna jest technika.
Dziś- na słodko.
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
duża szczypta soli
jedno żółtko
ok.1/4 szklanki lodowatej wody
To ciasto najlepiej wychodzi zrobione malakserem. Do pojemnika wrzucić mąkę, sól, pokrojone na kawałki masło i żółtko. Zmiksować wszystko przez 2 sekundy- masło ma byc nadal w widocznych kawałkach. Powoli dolewać wodę, miksując pulsacyjnie aż całość sie połączy. Jeśli masło w gotowym cieściepozostanie w mini kawałkach, po upieczeniu polistkuje się ono na wzór francuskiego. Ciastem cienko wykleić foremkę na tartę, położyc na wierzchu papier do pieczenia na który wysypać fasolę lub zeramiczne kuleczki,. Całość schować na 40 minut do lodówki, a następnie piec ok. 18-20 minut w 180 st. aż ciasto będzie złotawe. Zjąć kuleczki i papier.
Nadzienie:
dowolne owoce
śliwki, gruszki, jabłka
jeżyny, czereśnie
brzoskwinie
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki smietany
opcjonalnie -wanilia, ekstrakt migdałowy, skórka z cytryny ...
Owoce ułożyc na podpieczonym ciescie. Jajka , cukier i śmietanę wymieszać ze soba niedbale. Owoce zalać jajeczno-cukrowym płynem, piec jeszcze 20 minut w 180 st.

poniedziałek, 28 czerwca 2010

Letnie desery owocowe

Zwykle nie umiem się zdecydować.
Kupuję każde owoce które są na targu i piekę, piekę, piekę.
Surowe truskawki czy czereśnie ładnie wyglądają w misce, ale po trzech zjedzonych sztukach biorę je i idę do kuchni. Czasem kończy się na jagodziankach po raz ósmy...


... czasem przeglądam książki ...


... a czasem kuchenne półki i wtedy wczorajsze bułki maślane stanowią świetną bazę do zapiekanych truskawek z kremem waniliowym.


Nie wszystkie próby kończą się stuprocentowym sukcesem. Tartę rabarbarową można było jeść tylko łyżką ;) ...


... więc następnym razem - coś, co ktoś już przede mną wypróbował.

"Odwrócony czereśniowy placek z karmelem " *

na karmelowy wierzch:
45 g masła, 1/2 szklanki cukru
400- 500 g wydrylowanych czereśni

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, gotowac ciagle mieszając, aż masa nabierze bursztynowego koloru. Wylać na blaszkę o wielkości ok. 22/24 cm, rozprowadzić po dnie równą warstwą. Na wierzchu ułożyć czereśnie.

ciasto :
1 1/4 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
140 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
wanilia
1/2 szklanki śmietany
ok 1/4 szklanki soku pomarańczowego ( jeśli ktoś lubi to i starta skórka z pomarańczy )

W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon.
Odstawić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać wanilię , pojedyńczo żółtka i śmietanę i sok. Wymieszać z sypkimi składnikami ( mąką , proszkiem itede.. ). Z białek ubić pianę i dodać do ciasta najpierw połowę dla rozluźnienia masy. Wymieszać delikatnie i dopiero wmieszać drugą połowę. Ciasto wyłożyć na czereśnie, wygładzić i piec ok 35-40 minut w 160-170 st. ( wbity patyczek ma wyjść suchy ).
Po wyjęciu z z piekarnika odstawić na kilka minut, obkroic dookoła nożem ( na wypadek jakby przywarło do ścianek .. ) po czym przykryć foremkę dużym talerzem lub paterą i odwrócić całość zdecydowanym ruchem.



* " Rustic fruit desserts " C. Schreiber, J. Richardson

sobota, 3 kwietnia 2010

Wesołego Jajka !

Oprócz drożdżowych babek - małe ciastka, takie na raz.
Minitorciki
Dwa biszkoptowe blaty zrobione na bazie migdałów , lekko nasączone osłodzoną wodą z cytryną ,przełożone lemon curdem z niewielkim dodatkiem żelatyny. Wierzch to marcepan, a całość zanurzona jest na sekundę w rzadkim cytrynowym lukrze , którego cienka warstwa nie pozwala ciastkom wyschnąć.
..... i dla ozdoby cukrowy bratek :)


Możliwości jest mnóstwo - czekoladowe blaty z galaretką malinową, lub waniliowe z kremem z zielonej herbaty.


Ciastka z niespodzianką



Czekoladowy , bardzo kruchy - bo z dodatkiem ryżowej mąki -herbatnik. Wierzch to maślano- żółtkowy krem o smaku miodowo-rumowym. Schładza się go mocno w lodówce, wyciska na ciasteczka za pomocą szprycy, a całość wkłada do zamrażalnika na kilkanascie minut. Następnie zanurza się górę w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej z odrobiną tłuszczu roślinnego - najwygodniej jest to robić palcami. Polewa twardnieje w kilka sekund, ale trzeba zostawić ciastka w temperaturze pokojowej na dobre pół godziny zanim się je zacznie jeść. Masa maślana w środku stanie się miło kremowa.


Serdeczne życzenia Słodkich i Wesołych Świąt :)

sobota, 6 lutego 2010

Trufle

Z zieloną herbatą
120 g białej czekolady, 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 36 %, półtorej łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty.
Czekoladę rozpuścić na parze. Śmietankę zagotować, rozpuścić w niej zieloną herbatę, dodać całość do czekolady. Po schłodzeniu przez dwie godziny w lodówce formować trufle.

Malinowe
120 g białej czekolady, 100 g kremowego serka naturalnego, 2 łyżki dżemu malinowego, 1/2 szklanki bardzo dorobno zmielonych wafli.
Czekoladę rozpuścić na parze. Serek utrzeć z dżemem malinowym na gładką masę , wymieszać z czekoladą i wafelkami, aż powstanie gęsta masa.
Schłodzić dwie godziny w lodówce, przed formowaniem trufli.

Cytrynowe
120 g białej czekolady, skórka starta z 1 cytryny, 3-4 łyżki soku cytrynowego, łyżeczka masła ,1/4 szklanki 36% słodkiej smietanki.
Śmietanę zagotować ze skórką cytrynową , dodać sok z cytryny. Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać śmietanę z sokiem i skórką, wymieszać. Schłodzić w lodówce 2 godziny przed formowaniem trufli.


Jagodowe
120 g białej czekolady , 3 łyżki 36% śmietanki, 4 łyżki zmiksowanych jagód, 1/2 szklanki drobno zmielonych wafli
Czekoladę rozpuścic na parze ze śmietaną. Dodać jagody, wafle, całość można zmiksować w malakserze , zeby masa była gładsza. Jeśli masa jest wyraźnie za rzadka, można dodać więcej wafelków. Po dwugodzinnym schłodzeniu w lodówce formować trufle.


Pomarańczowo-kawowe
120 g białej czekolady, 1/4 szklanki śmietanki 36%, skórka otarta z 1 pomarańczy, płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Czekoladę rozpuścić na parze. Śmietankę zagotować ze skórka pomarańczową i kawą, wymieszać z czekoladą. Po dwugodzinnym schłodzeniu w lodówce formować trufle.


Polewy do trufli :

biała, gorzka, lub mleczna czekolada, rozpuszczone z łyżką białego tłuszczu pochodzenia roślinnego - na przykład Planty. Taka polewa nie twardnieje tak mocno jak sama czekolada, jest aksamitna , równiej pokrywa trufle i bardzo szybko zastyga.

Trufle przed zanurzaniem je w polewie trzeba włożyc na godzinę do zamrażarki- wtedy są stabilniejsze i twardsze, poza tym na bardzo zimnych truflach polewa zastygnie w ciągu kilku sekund.
Każdym truflom świetnie robi dodatek alkoholu do masy: likieru malinowego, światecznej nalewki pomarańczowo- kawowej, cytrynówki, rumu, cointreau, likieru porzeczkowego .

niedziela, 20 grudnia 2009

Jak co roku ...


Choinki już na balkonach ? :)










niedziela, 13 grudnia 2009

Drobiazgi II

Speculaas- pierniki
Kruche puzzle

Marcepanowe springerle