poniedziałek, 28 czerwca 2010

Letnie desery owocowe

Zwykle nie umiem się zdecydować.
Kupuję każde owoce które są na targu i piekę, piekę, piekę.
Surowe truskawki czy czereśnie ładnie wyglądają w misce, ale po trzech zjedzonych sztukach biorę je i idę do kuchni. Czasem kończy się na jagodziankach po raz ósmy...


... czasem przeglądam książki ...


... a czasem kuchenne półki i wtedy wczorajsze bułki maślane stanowią świetną bazę do zapiekanych truskawek z kremem waniliowym.


Nie wszystkie próby kończą się stuprocentowym sukcesem. Tartę rabarbarową można było jeść tylko łyżką ;) ...


... więc następnym razem - coś, co ktoś już przede mną wypróbował.

"Odwrócony czereśniowy placek z karmelem " *

na karmelowy wierzch:
45 g masła, 1/2 szklanki cukru
400- 500 g wydrylowanych czereśni

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, gotowac ciagle mieszając, aż masa nabierze bursztynowego koloru. Wylać na blaszkę o wielkości ok. 22/24 cm, rozprowadzić po dnie równą warstwą. Na wierzchu ułożyć czereśnie.

ciasto :
1 1/4 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
140 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
wanilia
1/2 szklanki śmietany
ok 1/4 szklanki soku pomarańczowego ( jeśli ktoś lubi to i starta skórka z pomarańczy )

W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon.
Odstawić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać wanilię , pojedyńczo żółtka i śmietanę i sok. Wymieszać z sypkimi składnikami ( mąką , proszkiem itede.. ). Z białek ubić pianę i dodać do ciasta najpierw połowę dla rozluźnienia masy. Wymieszać delikatnie i dopiero wmieszać drugą połowę. Ciasto wyłożyć na czereśnie, wygładzić i piec ok 35-40 minut w 160-170 st. ( wbity patyczek ma wyjść suchy ).
Po wyjęciu z z piekarnika odstawić na kilka minut, obkroic dookoła nożem ( na wypadek jakby przywarło do ścianek .. ) po czym przykryć foremkę dużym talerzem lub paterą i odwrócić całość zdecydowanym ruchem.



* " Rustic fruit desserts " C. Schreiber, J. Richardson

13 komentarzy:

margot pisze...

to ciasto z czereśniami to wspaniałe ,tzn wszystko mi się podoba ,ale do tego jest instrukcja jak zrobić :D to zrobię pozdrawiam
Przepiękne te twoje zdjęcia , ot co chciałam napisać jeszcze

bakerlady pisze...

dzięki :)
ciasto pyszne, tylko teraz dodałabym ekstraktu migdałowego zamiast wanilii :)

margot pisze...

a może zamiast ekstraktu trochę amaretto dać ?Pytam bo na dniach będę piec
a i czy to muszą być te jasne czereśnie czy te ciemne prawie czarne też mogą ? Pytam bo nie wiem jakie mi się uda kupić

p.s nawet nie wiesz jak się ciesze z tego nowego postu ,oj jak się cieszę

bakerlady pisze...

:)

w oryginale były ciemne, ja miałam jasniejsze
amaretto, świetny pomysł !

margot pisze...

Bakerlady , dziękuję za odpowiedz, czyli jakie się mi kupić to będzie dobrze :)))
p.s pisz kochana częściej :)))

Ewelina Majdak pisze...

Wróciłaś!!!!!!!
Nareszcie :)
Ponawiam prośbę Alci (Margot) pisz częściej bo ja bardzo za Twoimi wpisami i zdjęciami tęsknię!

Paula pisze...

z karmelem... mniam!

piegusek1976 pisze...

bardzo apetycznie wygląda szczególnie jak dla mnie tarta :)

Majana pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Majana pisze...

O mniam,ale cuda! I jakie zdjecia cudowne !:))
Zawsze uwielbiałam do Ciebie zaglądac:)
Pisz częściej, bardzo proszę:)

Pozdrawiam.

ewelajna Korniowska pisze...

I ja się cieszę i ja proszę o więcej Ciebie, a cisto wygląda niezmiernie apetycznie:)

Doanh Doanh pisze...


hãng eva
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
hãng hàng không hàn quốc
đặt vé máy bay đi mỹ ở đâu
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich







EVA Air Vietnam pisze...

vé máy bay eva air
hãng vé máy bay eva air
vé máy bay đi mỹ hãng eva air
hãng vé máy bay china airlines
vé máy bay China Airlines giá rẻ
đại lý pacific airlines tphcm
blog chia sẻ kinh nghiệm du lịch
pacific airlines