poniedziałek, 28 czerwca 2010

Letnie desery owocowe

Zwykle nie umiem się zdecydować.
Kupuję każde owoce które są na targu i piekę, piekę, piekę.
Surowe truskawki czy czereśnie ładnie wyglądają w misce, ale po trzech zjedzonych sztukach biorę je i idę do kuchni. Czasem kończy się na jagodziankach po raz ósmy...


... czasem przeglądam książki ...


... a czasem kuchenne półki i wtedy wczorajsze bułki maślane stanowią świetną bazę do zapiekanych truskawek z kremem waniliowym.


Nie wszystkie próby kończą się stuprocentowym sukcesem. Tartę rabarbarową można było jeść tylko łyżką ;) ...


... więc następnym razem - coś, co ktoś już przede mną wypróbował.

"Odwrócony czereśniowy placek z karmelem " *

na karmelowy wierzch:
45 g masła, 1/2 szklanki cukru
400- 500 g wydrylowanych czereśni

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, gotowac ciagle mieszając, aż masa nabierze bursztynowego koloru. Wylać na blaszkę o wielkości ok. 22/24 cm, rozprowadzić po dnie równą warstwą. Na wierzchu ułożyć czereśnie.

ciasto :
1 1/4 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
140 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
wanilia
1/2 szklanki śmietany
ok 1/4 szklanki soku pomarańczowego ( jeśli ktoś lubi to i starta skórka z pomarańczy )

W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon.
Odstawić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać wanilię , pojedyńczo żółtka i śmietanę i sok. Wymieszać z sypkimi składnikami ( mąką , proszkiem itede.. ). Z białek ubić pianę i dodać do ciasta najpierw połowę dla rozluźnienia masy. Wymieszać delikatnie i dopiero wmieszać drugą połowę. Ciasto wyłożyć na czereśnie, wygładzić i piec ok 35-40 minut w 160-170 st. ( wbity patyczek ma wyjść suchy ).
Po wyjęciu z z piekarnika odstawić na kilka minut, obkroic dookoła nożem ( na wypadek jakby przywarło do ścianek .. ) po czym przykryć foremkę dużym talerzem lub paterą i odwrócić całość zdecydowanym ruchem.



* " Rustic fruit desserts " C. Schreiber, J. Richardson

11 komentarzy:

margot pisze...

to ciasto z czereśniami to wspaniałe ,tzn wszystko mi się podoba ,ale do tego jest instrukcja jak zrobić :D to zrobię pozdrawiam
Przepiękne te twoje zdjęcia , ot co chciałam napisać jeszcze

bakerlady pisze...

dzięki :)
ciasto pyszne, tylko teraz dodałabym ekstraktu migdałowego zamiast wanilii :)

margot pisze...

a może zamiast ekstraktu trochę amaretto dać ?Pytam bo na dniach będę piec
a i czy to muszą być te jasne czereśnie czy te ciemne prawie czarne też mogą ? Pytam bo nie wiem jakie mi się uda kupić

p.s nawet nie wiesz jak się ciesze z tego nowego postu ,oj jak się cieszę

bakerlady pisze...

:)

w oryginale były ciemne, ja miałam jasniejsze
amaretto, świetny pomysł !

margot pisze...

Bakerlady , dziękuję za odpowiedz, czyli jakie się mi kupić to będzie dobrze :)))
p.s pisz kochana częściej :)))

Polka pisze...

Wróciłaś!!!!!!!
Nareszcie :)
Ponawiam prośbę Alci (Margot) pisz częściej bo ja bardzo za Twoimi wpisami i zdjęciami tęsknię!

Paula pisze...

z karmelem... mniam!

piegusek1976 pisze...

bardzo apetycznie wygląda szczególnie jak dla mnie tarta :)

majana pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
majana pisze...

O mniam,ale cuda! I jakie zdjecia cudowne !:))
Zawsze uwielbiałam do Ciebie zaglądac:)
Pisz częściej, bardzo proszę:)

Pozdrawiam.

ewelajna pisze...

I ja się cieszę i ja proszę o więcej Ciebie, a cisto wygląda niezmiernie apetycznie:)