Zwykle nie umiem się zdecydować.
Kupuję każde owoce które są na targu i piekę, piekę, piekę.
Surowe truskawki czy czereśnie ładnie wyglądają w misce, ale po trzech zjedzonych sztukach biorę je i idę do kuchni. Czasem kończy się na jagodziankach po raz ósmy...
... czasem przeglądam książki ...
... a czasem kuchenne półki i wtedy wczorajsze bułki maślane stanowią świetną bazę do zapiekanych truskawek z kremem waniliowym.
Nie wszystkie próby kończą się stuprocentowym sukcesem. Tartę rabarbarową można było jeść tylko łyżką ;) ...
... więc następnym razem - coś, co ktoś już przede mną wypróbował.
"Odwrócony czereśniowy placek z karmelem " *
na karmelowy wierzch:
45 g masła, 1/2 szklanki cukru
400- 500 g wydrylowanych czereśni
Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, gotowac ciagle mieszając, aż masa nabierze bursztynowego koloru. Wylać na blaszkę o wielkości ok. 22/24 cm, rozprowadzić po dnie równą warstwą. Na wierzchu ułożyć czereśnie.
ciasto :
1 1/4 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
140 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
wanilia
1/2 szklanki śmietany
ok 1/4 szklanki soku pomarańczowego ( jeśli ktoś lubi to i starta skórka z pomarańczy )
W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon.
Odstawić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać wanilię , pojedyńczo żółtka i śmietanę i sok. Wymieszać z sypkimi składnikami ( mąką , proszkiem itede.. ). Z białek ubić pianę i dodać do ciasta najpierw połowę dla rozluźnienia masy. Wymieszać delikatnie i dopiero wmieszać drugą połowę. Ciasto wyłożyć na czereśnie, wygładzić i piec ok 35-40 minut w 160-170 st. ( wbity patyczek ma wyjść suchy ).
Po wyjęciu z z piekarnika odstawić na kilka minut, obkroic dookoła nożem ( na wypadek jakby przywarło do ścianek .. ) po czym przykryć foremkę dużym talerzem lub paterą i odwrócić całość zdecydowanym ruchem.
* " Rustic fruit desserts " C. Schreiber, J. Richardson
12 komentarzy:
to ciasto z czereśniami to wspaniałe ,tzn wszystko mi się podoba ,ale do tego jest instrukcja jak zrobić :D to zrobię pozdrawiam
Przepiękne te twoje zdjęcia , ot co chciałam napisać jeszcze
dzięki :)
ciasto pyszne, tylko teraz dodałabym ekstraktu migdałowego zamiast wanilii :)
a może zamiast ekstraktu trochę amaretto dać ?Pytam bo na dniach będę piec
a i czy to muszą być te jasne czereśnie czy te ciemne prawie czarne też mogą ? Pytam bo nie wiem jakie mi się uda kupić
p.s nawet nie wiesz jak się ciesze z tego nowego postu ,oj jak się cieszę
:)
w oryginale były ciemne, ja miałam jasniejsze
amaretto, świetny pomysł !
Bakerlady , dziękuję za odpowiedz, czyli jakie się mi kupić to będzie dobrze :)))
p.s pisz kochana częściej :)))
Wróciłaś!!!!!!!
Nareszcie :)
Ponawiam prośbę Alci (Margot) pisz częściej bo ja bardzo za Twoimi wpisami i zdjęciami tęsknię!
z karmelem... mniam!
bardzo apetycznie wygląda szczególnie jak dla mnie tarta :)
O mniam,ale cuda! I jakie zdjecia cudowne !:))
Zawsze uwielbiałam do Ciebie zaglądac:)
Pisz częściej, bardzo proszę:)
Pozdrawiam.
I ja się cieszę i ja proszę o więcej Ciebie, a cisto wygląda niezmiernie apetycznie:)
hãng eva
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
hãng hàng không hàn quốc
đặt vé máy bay đi mỹ ở đâu
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich
Prześlij komentarz