Oprócz świątecznego jarmarku .. tego największego, przy Rynku Staromiejskim i kilku mniejszych, rozsianych po placach całego miasta ...
poniedziałek, 7 grudnia 2009
niedziela, 29 listopada 2009
Z jarzębiną ... i na ludowo
czwartek, 19 listopada 2009
wtorek, 10 listopada 2009
poniedziałek, 26 października 2009
Drobiazgi I
Miętowe dropsy
Cukier puder z dodatkiem miętowego ekstraktu i wody, z masy o konsystencji plasteliny wycina się kieliszkiem minikółeczka...
Miętowe bezy
Sklejone białą czekoladą , paseczki można uzyskać malując je za pomocą cienkiego pędzelka i barwników spożywczych wewnątrz rękawa cukierniczego z którego wyciskane są bezy.

Kruche ciasto z 150 g masła utartych ze 100 g cukru i sokiem oraz skórką z dwóch cytryn.
Po domieszaniu 200 g mąki ( wymieszana w równych proporcjach pszenna z kukurydzianą ) masę formuje się w długi prostokąt na folii spożywczej, zmraża przez 20 minut a następnie kroi nożem w cienkie plasterki i piecze kilka minut w 200 stopniach. Po wystygnięciu zanurza w cukrze- pudrze. Ważna jest szybkość działania po wyjęciu ciasta z zamrażarki, aby nie ociepliło się zbytnio i nie rozpłynęlo w piekarniku.
Zrobione ze szklanki cukru gotowanego kilka minut z dodatkiem trzech łyżek miodu i łyżki jasnej melasy . Gotową masę miesza się w szerokiej płaskiej misce za pomocą szpatułki, a kiedy zaczyna gęstnieć, bieleć i można już ją wziąc w ręce, rozciąga się ją w długie patyczki odcinając je po kawałku nożyczkami.

... drobiazgi - na przykład do świątecznych paczek :)
sobota, 24 października 2009
Orzechy
Kilka pomysłów.
Pekany - kruche.
Pistacje - Cranberry Noel
Włoskie - kruche ciastka z cukrem pudrem
Migdały- listki z mączki migdałowej.
Ciasteczka formuje się na wałku aby uzyskać kształt zagiętego listka. Do ciasta- dla koloru- można dodać łyżeczkę kakao.
przepisy ze strony http://www.marthastewart.com/ , Buttery Pecan Rounds, Cranberry Noel, Nut Balls, Tuile Leaves,
poniedziałek, 21 września 2009
Oto widzisz, znowu idzie jesień ..
Na pocieszenie pozostało kilka tysięcy zdjęć ...



Tymczasem na targu kwiaty są juz bardzo jesienne...
kilka cebul
łyżka mąki
szklanka białego wina
litr rosołu
łyżka masła
ziele angielskie, liść laurowy, gałązki tymianku, czarny pieprz w ziarnach, sól
dwie kajzerki
parmezan
Cebulę zeszklić na maśle, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Zalać rosołem wymieszanym z winem. Dodac przyprawy- kilka ziarnek ziela, kilka pieprzu, gałązki tymianku, sól do smaku.
Gotowac na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Kajzerkę przekrojoną na pół zrumienić w piekarniku, włożyć do żaroodpornej miski.
Zalać zupą, posypać parmezanem.
Zapiekać w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser sie rozpuści.
Subskrybuj:
Posty (Atom)