poniedziałek, 20 czerwca 2011

A co dziś jemy na ....


Co dziś jemy na obiad ? Na stawiane codziennie to samo pytanie- ta sama odpowiedź. Tartę Nakarm Mnie ! Tarta ze strony 28, z okruchów chleba , boczku i koziego sera. Nieee, nie znowu ... innym razem.


Lato atakuje kolorem. Poddaję się i mnie to cieszy . Kupuję kolorowe okulary, szminkę, znowu maluję paznokcie.




Wracamy z zakupów, przy drodze sprzedają jagody.
No to co dzis jemy ta obiad ?  Tartę ... jestem złośliwa i pozwalam sobie na żart. Dziś na obiad owocowa tarta ze strony 233.
Najlepszy placek owocowy na świecie .



Tarta -placek owocowy z książki "Nakarm mnie" Billa Grangera

ciasto :
500 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
szczypta soli
350 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę ( a jeszcze lepiej , 200 g masła i 150 g planty)
130 ml kwaśnej smietany

nadzienie:
700 g jagód
pół szklanki cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
skórka z cytryny

 do posmarowania wierzchu - żółtko, 3 łyżki cukru

Makę wymieszać z cukrem pudrem , solą i kostkami schłodzonego masła. Błyskawicznie zagnieść ciasto dodając smietanę - najlepiej robić to w malakserze lub mieszadłem do kruchego ciasta. Schłodzić.
Ceramiczną foremkę wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Wsypać wymieszane z cukrem, mąką i sokiem z cytryny jagody, przykryć płatem ciasta, dokładnie skleić brzegi. Na wierzchu zrobić 5 nacięć. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem. Piec pierwsze 10 minut w 190 st, potem zmniejszyc temperaturę do 170 i piec jeszcze 30- 35 minut. Jeśli wierzch się zbytnio zarumienia- przykryc aluminiową folią.

Naprawdę Naj Naj - z brzoskwiniami.



25 komentarzy:

Majana pisze...

Jejku,jakie pysznosci! :))
Śliczne zdjęcia i ładne słowa :)
Fajnie,że jesteś:-)
Pozdrawiam.
Majana

desperate pisze...

Czasami szkoda, że jesteś tu tak rzadko.
Ale jak już jesteś to w wielkim stylu.
Inspirujesz.

Holga pisze...

Twoje zdjęcia i posty nieustannie mnie zachwycają. Są idealne.
A taką tartę planuję od dawna. Tak jak i kupno tej książki ;).

bakerlady pisze...

książkę bardzo polecam :)
cześć cześć , cześc wam wszystkim ! :-D

Aquatone pisze...

mniam ;)

Polka pisze...

Jak ja się cieszę, że już jesteś!!!!!!!!!!!!!! Piękne kolorki na Tobie :)

Kamila pisze...

Cudna ta tarta!!!

Beatka03 pisze...

Przecudna tarta. Na pewno wypróbuje. Ciekawe, czy z truskawwkami będzie rownie smaczna, bo u nas pełnia sezonu :)

asieja pisze...

jest taka cudowna, napakowana owocami..

margot pisze...

o jest , jest ciasto owocowe i to dwie pyszne wersje i przepiękne zdjęcia na zachętę

Magda pisze...

zdjęcia jem oczami :) tarta gryza warta, w obu wersjach :) pozdrawiam!

Tonia pisze...

Zachwycam się zdjęciami, wszystkimi absolutnie.
I słowami.
I przepisami..
Już od dawna, od dawna...

Próbowałaś z truskawkami?
Jakie jeszcze ciasta sezonowe polecasz? Męczę pytaniami na pewno, ale lubię je zadawać osobom takim jak ty....
:)

Pozdrawiam Cię serdecznie!

fotoala pisze...

Piekne zdjecia! :) Pozdrawiam slonecznie.

Joanna pisze...

Gdyby była z wiśniami wyglądałaby jak placek z Twin Peaks, którego bardzo zawsze chciałam spróbować.

Kemotka pisze...

Mmmm, wygląda smakowicie.

Anonimowy pisze...

Małe pytanie - jaką średnicę formy przewiduje przepis?
Bo mam taką 29-cm i nie wiem, czy robić z dwóch proporcji... czy może z 1,5? :)

montka pisze...

Witaj, wyróżniłam Cię na moim blogu http://cukierenka.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html Pozdrawiam

Joon pisze...

Twój wspaniały blog został przez nas wyróżniony w One Lovely Blog Award. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że dalej będziesz się dzielić z nami takimi pysznościami! :)

Agnieszka pisze...

jeszcze w tym roku jagód nie jadłam:(
http://swiat-kuchni.blogspot.com/

Anonimowy pisze...

Zachwyciło mnie i zrobiłam z brzoskwiniami. Rzeczywiście przepyszne. Od siebie dodałam do owoców płatki migdałowe wzbogacając nadzienie o trochę aromatu i chrupkości. Zastanawiam się również czy jednak nie powinna być pieczona w trochę wyższej temperaturze: w moim piekarniku, przy temp. 170st siedziało godzinę i nadal było bladawe. Następnym razem spróbuję zacząć od 220 st i zejść do 190 - 200.
Dzięki za ten przepis i pozdrawiam serdecznie,
Ania

Karmel-itka. pisze...

o rety, cudowne smakołyki!
i piękne słowa. czarujące.
urzekające fotografie.

Magdi pisze...

Zgadzam się z poprzednikami, jesteś wielka, inspirujesz !
Wykrozystałam przepis na tartę na inspirazioni.blogspot.com
Pozdrawiam ciepło,
Mam nadzieję, że niedługo nowy post !

amelia pisze...

co dziś na obiad? wieczna rozterka..i aby nie było to co wczoraj ani przed wczoraj..no a jutro!! Tarty z brzoskwiniami,borówkami to u mnie klasyka..w tym momencie męczę śliwki ,a późną jesienią jabłka..
po inspirację wpadnę tu jeszcze nie raz
pozdrawiam właśnie z jesienną nutką
amelia

eMajdak (Polka) pisze...

Bardzo ładnie proszę o kolejny wpis ;)

Dronninghuset pisze...

hello.
i have borrowed a photo from you, and hope it is okai. if you visit my blog; dronninghuset.blogspot.no today you will see your picture.

I ask if someone can tell where to buy this kind of star for making cookies...
have a nice week

greetings from Tove