sobota, 6 lutego 2010

Trufle

Z zieloną herbatą
120 g białej czekolady, 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 36 %, półtorej łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty.
Czekoladę rozpuścić na parze. Śmietankę zagotować, rozpuścić w niej zieloną herbatę, dodać całość do czekolady. Po schłodzeniu przez dwie godziny w lodówce formować trufle.

Malinowe
120 g białej czekolady, 100 g kremowego serka naturalnego, 2 łyżki dżemu malinowego, 1/2 szklanki bardzo dorobno zmielonych wafli.
Czekoladę rozpuścić na parze. Serek utrzeć z dżemem malinowym na gładką masę , wymieszać z czekoladą i wafelkami, aż powstanie gęsta masa.
Schłodzić dwie godziny w lodówce, przed formowaniem trufli.

Cytrynowe
120 g białej czekolady, skórka starta z 1 cytryny, 3-4 łyżki soku cytrynowego, łyżeczka masła ,1/4 szklanki 36% słodkiej smietanki.
Śmietanę zagotować ze skórką cytrynową , dodać sok z cytryny. Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać śmietanę z sokiem i skórką, wymieszać. Schłodzić w lodówce 2 godziny przed formowaniem trufli.


Jagodowe
120 g białej czekolady , 3 łyżki 36% śmietanki, 4 łyżki zmiksowanych jagód, 1/2 szklanki drobno zmielonych wafli
Czekoladę rozpuścic na parze ze śmietaną. Dodać jagody, wafle, całość można zmiksować w malakserze , zeby masa była gładsza. Jeśli masa jest wyraźnie za rzadka, można dodać więcej wafelków. Po dwugodzinnym schłodzeniu w lodówce formować trufle.


Pomarańczowo-kawowe
120 g białej czekolady, 1/4 szklanki śmietanki 36%, skórka otarta z 1 pomarańczy, płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Czekoladę rozpuścić na parze. Śmietankę zagotować ze skórka pomarańczową i kawą, wymieszać z czekoladą. Po dwugodzinnym schłodzeniu w lodówce formować trufle.


Polewy do trufli :

biała, gorzka, lub mleczna czekolada, rozpuszczone z łyżką białego tłuszczu pochodzenia roślinnego - na przykład Planty. Taka polewa nie twardnieje tak mocno jak sama czekolada, jest aksamitna , równiej pokrywa trufle i bardzo szybko zastyga.

Trufle przed zanurzaniem je w polewie trzeba włożyc na godzinę do zamrażarki- wtedy są stabilniejsze i twardsze, poza tym na bardzo zimnych truflach polewa zastygnie w ciągu kilku sekund.
Każdym truflom świetnie robi dodatek alkoholu do masy: likieru malinowego, światecznej nalewki pomarańczowo- kawowej, cytrynówki, rumu, cointreau, likieru porzeczkowego .

24 komentarze:

An-na pisze...

Jagodowe mnie poraziły! Wspaniałe...
Podoba mi się pomysł z mrożeniem przed zanurzeniem w polewie. Pozdrawiam :)

Mira pisze...

obłędne :)
no i te zdjęcia :oczami:
:bra:

Anonimowy pisze...

o matko przenajświętsza! genialne przez wielkie G! robię takie cuda czasem ale takich piękności jeszcze nie widziałem;D jutro je zrobię... wszystkie:D
Michał

Monika pisze...

Rzadko się zdarza, że jak coś zobaczę, to chcę to robić już-od razu, ale tym razem właśnie tak jest - te jagodowe muszą być obłędne :)))
Bardzo bardzo bardzo dziękuję za przepis :)))

Anonimowy pisze...

O ja, wsiąkłam, ależ śliczności. Te jagodowe i herbaciane, ale w sumie te malinowe też. Przepiękne! I ta pierwsza, czterosmakowa, no po prostu wspaniałe.

Pinos pisze...

może to i dobrze, że tak rzadko coś publikujesz... są to rzeczy tak piękne, że muszę potem zbierać się na odwagę żeby coś przygotować :)

Ewelina Majdak pisze...

Dostala oczoplasu i naprawde jakbys mnie chciala poczestowac to nie wiedzialabym za ktory smak najpierw chwycic! Mistrzostwo swiata!
:)

bakerlady pisze...

powiem szczerze , że najpierw łapałam za malinowe :)

myślę że to mogłyby być super słodycze na Wielkanoc :)

Ewelina Majdak pisze...

A ja tak patrzę i patrzę i chyba na jagodowe z zębami na wierzchu rzuciłabym się w pierwszej kolejności :)
BLady dodałam sobie Twój blog do ulubionych czy mogłam? :)

veni pisze...

Wspaniale sie prezentuja te trufle - do sprobowania koniecznie!

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Genialne :) JA miałam spore problemy z robieniem trufli z bardziej płynnej masy, Twoje wyglądają, jakby same się robiły ;)

dijey pisze...

są piękne! :)

margot pisze...

normalnie szok , szok , cudo

Anonimowy pisze...

Hello there! I staumbled upon your lovely blog a few days ago...and I saw a recipe for lemon cookies. I would really like to try them, but I have a doubt- how much of lemon juice does the recipe asks for?
Thank you so much!
marcela.

bakerlady pisze...

juice squeezed from two average lemons - 6-7 tablespoons :)

ptasia pisze...

Padłam. Przepiękne zdjęcia. Te jagodowe trufle w przekroju...

Majana pisze...

Jejku ! Wszystkie są obłędne, urocze, CUDOWNE! A jagodowe, o raju jaki kolor! Bombowe są!:)

Lu pisze...

jagodowe mnie powaliły kompletnie, są cudowne i bardzo ale to bardzo letnie :)))

Anonimowy pisze...

Droga Autorko, mam pytanie, chyba banalne, ale nie robiłam jeszcze trufli i zastanawiam się nad tym w jaki sposób (przy pomocy jakiego narzędzia) maczać trufle w czekoladzie i na co je później wyłożyć? Pozdrawiam!
PS. Te trufle to faktycznie świetny pomysł na wielkanocne słodycze - jak się uda, zrobię wszystkie smaki :) Są piękne:)))

Paula pisze...

jagodowe wyglądają niesamowicie!

Anonimowy pisze...

Pani jest niesamowita!
Z przyjemoscią odwiedzam bloga

Pete pisze...

Nice and delicious!

anytsujx pisze...

Trufle wygladają mega apetycznie :)

Doanh Doanh pisze...



máy bay eva air
khuyến mãi vé máy bay đi mỹ
đại lý vé máy bay korean air
cách mua vé máy bay đi mỹ
Vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich