sobota, 24 października 2009

Orzechy

Kilka pomysłów.
Pekany - kruche.


Pistacje - Cranberry Noel


Włoskie - kruche ciastka z cukrem pudrem


Migdały- listki z mączki migdałowej.


Ciasteczka formuje się na wałku aby uzyskać kształt zagiętego listka. Do ciasta- dla koloru- można dodać łyżeczkę kakao.



...i na koniec - ... Fistaszki :)



przepisy ze strony http://www.marthastewart.com/ , Buttery Pecan Rounds, Cranberry Noel, Nut Balls, Tuile Leaves,

10 komentarzy:

  1. Sa przesliczne,zwlaszcza listki

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne wszystkie , można prosić po polsku przepisy zwłaszcza do tych dwóch ostatnich , bo te ciasteczka z żurawiną znam

    p

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia!
    Tylko czemu tak rzadko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, ależ to wszystko cuuuudne!
    A te listeczki takie delikatne - boskie ! :)
    Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Listki: białko ubite z 1/4 szklani cukru. Domieszane- szczypta soli, 1/4 szklanki mąki (miałam mączkę migdałową ), dwie łyzeczki smietany, 4 łyzeczki rozpuszczonego masła, zapach migdałowy. I tyle, foremkę - listek najlepiej wyciąć z plastikowego talerzyka i ostroznie rozsmarowywac ciasto na papierze do pieczenia. Piec kilka minut w 180 st.
    Orzechowe to 150g masła , 150 g orzechów zmielonych , 100 g cukru pudru, 100 g mąki . Zagniesc, utoczyc kulki , upiec w 200 st.
    Co do czestotliwosci postów- obiecuję poprawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja czekam na pniaka :)
    A ciasteczka sa fantastyczne...

    magnessss

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie dziękuje :))))
    Te listki to zrobię na bank
    Buttery Pecan Rounds też można prosić ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Joanna (wonderhome.pl)4 listopada 2009 10:24

    Urokliwe wypieki, ogromna cierpliwość i wspaniały efekt. Wszystko bardzo mi się podoba i mocno mnie inspiruje. W sobotę robię kolorowe bezy :-) są fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń