poniedziałek, 26 października 2009

Drobiazgi I

Miętowe dropsy
Cukier puder z dodatkiem miętowego ekstraktu i wody, z masy o konsystencji plasteliny wycina się kieliszkiem minikółeczka...


... które zanurza się za pomocą wykałaczki w rozpuszczonej czekoladzie i pozostawia do wyschnięcia.

Miętowe bezy

Sklejone białą czekoladą , paseczki można uzyskać malując je za pomocą cienkiego pędzelka i barwników spożywczych wewnątrz rękawa cukierniczego z którego wyciskane są bezy.

Cytrynowe

Kruche ciasto z 150 g masła utartych ze 100 g cukru i sokiem oraz skórką z dwóch cytryn.
Po domieszaniu 200 g mąki ( wymieszana w równych proporcjach pszenna z kukurydzianą ) masę formuje się w długi prostokąt na folii spożywczej, zmraża przez 20 minut a następnie kroi nożem w cienkie plasterki i piecze kilka minut w 200 stopniach. Po wystygnięciu zanurza w cukrze- pudrze. Ważna jest szybkość działania po wyjęciu ciasta z zamrażarki, aby nie ociepliło się zbytnio i nie rozpłynęlo w piekarniku.

Miodowe

Zrobione ze szklanki cukru gotowanego kilka minut z dodatkiem trzech łyżek miodu i łyżki jasnej melasy . Gotową masę miesza się w szerokiej płaskiej misce za pomocą szpatułki, a kiedy zaczyna gęstnieć, bieleć i można już ją wziąc w ręce, rozciąga się ją w długie patyczki odcinając je po kawałku nożyczkami.


... drobiazgi - na przykład do świątecznych paczek :)

10 komentarzy:

  1. przepiękne
    a te bezy to przed pieczeniem się maluje tak?

    OdpowiedzUsuń
  2. maluje się rękaw, wewnątrz
    nakłada mase bezową i wyciska bezy, które wyłażąc mają juz wzorcowe paski, ktore nic a nic nie bledną podczas suszenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj a ja szukam pomyslu na Halloween. Te dropsy mozna pomalowac jeszcze i np zrobic z nich oczy, duszki itp... dziekuje, super pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam za takie drobiazgi, cukierki. Dla mnie to wyzsza szkola magii, no i wymaga cierpliwosci, ktorej nie mam. Podziwiam za te slicznosci!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i zdjęcia i drobiazgi.
    Już się nie mogę doczekać Twoich pierniczków na choinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez cudeńka! Masz rację - wspaniałe na prezenty. Pięknie wyglądają te małe słodkości :)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. chciałabym przygotować takie drobiazgi na prezent dla znajomych. Ile wcześniej mogę je przygotować i jak długi i jak przechowywać (szczególnie miętowe dropsy, patyczki miodowe i cytrynowe ciasteczka)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń