poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Mazurek pierwszy, dwuznaczny

Pierwszy jest na Palmową Niedzielę.


Kruche ciasto, posmarowane porzeczkowym dżemem, przełożone domowym budyniem waniliowym utartym z masłem.
Na wierzchu cienka warstwa wałkowanego na cukrze marcepanu.


Ulubione kruche ciasto :

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka

Wszystkie składniki szybko zagnieść, kulę ciasta zawiniętą w folię spożywczą schłodzić conajmniej godzinę. 

19 komentarzy:

  1. Przepiękny!! (stwierdzam to również jako muzyk :)). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś FANTASTYCZNEGO! Przepiękny pomysł na pokrycie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W takie dzieło, wbijać nóż...???

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny mazur;)i Twoje ulubione kruche ciasto,jakoś tak się złożyło,że moje również;)jutro zabieram się za zagniatanie,aby troszkę poleżakowało.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Żal by mi było pokroić takie arcydzieło, słowo daję... Mistrzyni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale dzieło!! Skąd wziąć takie ładne nutki? Sama robiłaś czy kupione w sklepie?

    OdpowiedzUsuń
  7. o rety...
    mam sentyment. bo jestem muzykiem. (tzn. gram )
    ale on jest po prostu cudowny. bezsprzecznie czarujący.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pod wrażeniem, nie dość że przepyszne to jeszcze tak oko cieszy!

    OdpowiedzUsuń
  9. This would be fabulous for my hubby's birthday! Wonderful.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny! Weszłam przypadkiem na tę stronę, miałam nic nie pisać, bo to starsze posty, ale nie mogę się powstrzymać. Niesamowity talent, podziwiam!

    OdpowiedzUsuń