piątek, 10 kwietnia 2009

Wesołych!

Mazurek i kajmakowo-orzechowy tort obsiadło stado cukrowych motyli.

Obrysowane na papierze do pieczenia motyle skrzydła wypełnia się za pomocą tytki lukrem z białka i cukru- pudru.

Po wyschnięciu ( 24 h) nanosi się wzorki i delikatnie odrywa skrzydła od papieru.

Układając skrzydła parami w rynience z folii aluminiowej skleja się cukrowe motyle za pomocą tego samego lukru, który służył do wykonania skrzydeł.


Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkiej Nocy !

16 komentarzy:

  1. toś pojechała po bandzie jak zawsze :szczenaopada: :bra:

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow. To sie nazywa rekodzielo...

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczności
    wesołych świat

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny pomysł i piękne wykonanie! Podziwiam i życzę dużo radości na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, prześliczne!!!
    Wesołych Swiąt Bakerlady!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne motylki! a jakie pracochłonne...
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaniemówiłam....
    Piękne!

    Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjecia jak zwykle zapieraja dech w piersi:) Zycze Ci i calej Twojej rodzinie wspanialych, radosnych Swiat Wielkanocnych:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nowa wielbicielka twego talentu jest pod wrażeniem - teraz muszę córeczce na urodzinowy tort takie wylepić. Ale czy podołam? na szczęście to w sierpniu - mam jeszcze trochę czasu na trening;) POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  11. To po prostu małe dzieła sztuki ! Zazdroszczę talentu - naprawdę piękne słodości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bakerlady
    a ja bardzo ,ale to bardzo bym prosiła tez o przepis i na tort i na mazurek

    OdpowiedzUsuń
  13. mazurek to kruche ciasto pokryte masą z ugotowanego mleka skondensowanwgo utartego z chałwą waniliową- smak jest o wiele ciekawszy niż sama słodycz mleka :)

    tort: masa to kostka masła 250 g, ziarenka z 2 lasek wanilii, 4 żółtka- utarte wszystko na puch + wkręcona powoli puszka ugotowanego mleka skondensowanego.

    biszkopt:
    8 jajek
    300 g zmielonych orzechów włoskich
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki soku z cytryny
    200 g cukru

    masło i tarta bułka do formy

    żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję sok z cytryny. z białek ubijam pianę
    żółtka mieszam ze zmielonymi orzechami i 3 łyzkami bułki tartej , dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam

    piekę ok 50 minut w 170 st

    biszkopt dobrze jest upiec 3 -4 dni wczesniej i zostawic na blacie kuchennym aby był suchszy- lepiej się kroi, a wśrodku i tak pozostaje wilgotny

    blaty nasączam lekko posłodzoną , słabą herbatą z cytryną

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bakerlady
    bardzo dziękuje :) za przepisy

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam piec torty i z pewnością sprawdzę ten przepis :). Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek czynności związanej z wyrabianiem ciast, zawsze na początku dobieram sobie odpowiednie przyrządy. Należą do nich m.in. tortownica, forma do ciasta, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciast. Dzięki tym oraz innym akcesoriom, przygotowanie jakichkolwiek wypieków nie stanowi dla mnie żadnego problemu.

    OdpowiedzUsuń