... ciasteczko idealne ? I dobre i ładne :)
Uniwersalne ciasto czekoladowe- świetnie zachowujące kształt
W misce wymieszać : 1 i 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, szczyptę soli
W mikserze utrzeć :170 g masła, 1 szklankę cukru pudru, łyżkę kawy rozpuszczalnej rozrobionej z łyżką wrzątku
Połączyć masę maślaną z mąką i kakao, zagnieść lepkie ciasto. Wałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2 mm. Włożyć rozwałkowane arkusze na 1/2 h do lodówki. Po wyjeciu z lodówki zdjąć górny arkusz papieru, wycinać ciasteczka ( okrawki nadają się do powtórnego zagniecenia), piec 10 minut w 180 st. Jeśli bardzo zmiekną przed pieczeniem- dobrze jest włożyć je na parę minut do lodówki - im zimniejsze powędruja do piekarnika, tym ładniej zachowują kształt. Rozwałkowane ciasto przechowywałam w lodówce nawet 3 dni.
Uwielbiam Twoje zdjęcia :) proszę o przepis. K8
OdpowiedzUsuńI ja poproszę o przepis na ciasteczka karciane. Właśnie takich szukam :)
OdpowiedzUsuńuzupełniłam o przepis :)
OdpowiedzUsuńBakerlady, uwielbiam te twoje ciasteczka , ciasta też ,ale ciasteczka to są takie mistrzowskie, pomysłowe, piękne ,aż chce się je robić natychmiast, wiem wiem ,moje będą żałosną imitacją ,ale co ja poradzę ,ze muszę bo inaczej się uduszę :P
OdpowiedzUsuńp.s a lukier to ten z białkiem robiony z cukrem pudrem?
Dziękuję za przepis. I jeszcze pytanie: znaki karciane to z pieczątki jakiejś? Lukier + barwnik w środku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Magda
karty robiłam miniwykrawaczkami kartowymi a dziurki uzupełniałam lukrem
OdpowiedzUsuńmargot, na ciastkach jest beza nie lukier.... czyli w zasadzie lukier tylko upieczony razem z ciastkiem :-)
Będę próbować :)
OdpowiedzUsuńCudne. Te karciane zwłaszcza.
OdpowiedzUsuńa ta bezę to tak normalnie ubić białka z cukrem tak?I barwic tak, nakładać i piec razem , tak?
OdpowiedzUsuńw tych kartach też jest taka beza ?
ach ,Bakerlady ,z ciebie to super babka jest z super pomysłami
margot, w kartach jest lukier uzupełniany po upieczeniu
OdpowiedzUsuńna serduszkach i skrzydełkach beza- nakładana przed pieczeniem ;)
cóż oniemiałam. Małe formy które prezentujesz są tak piękne, że aż mi szkoda byłoby je jeść.
OdpowiedzUsuńOczami wyobraźni widzę kuchenny blat a na nim słoje szklane, wypełnione ciasteczkami, pierniczkami we wszystkich kolorach tęczy.
pozdrawiam
Bardzo fajny początek posta.
OdpowiedzUsuńAż chce się czytać.
I przepis też fajny. Tylko szkoda że tak rzadko tu zaglądasz by dodać taki przepis.
dziękuję
OdpowiedzUsuńJestem zazdrosna.
OdpowiedzUsuńo WSZYSTKO! :)
Jesteś niesamowita wiesz?
Ach jak cudownie - kolejny cudowny post u Ciebie. Ja właściwie nie muszę już nic robić - wystarczy mi patrzeć ... i patrzeć ... i patrzeć ... wyobrażając sobie ich niesamowity smak ... wspaniałe kompozycje ... masz ogromniasty ogromniasty talent!!! :)
OdpowiedzUsuńrety, rety, rety!
OdpowiedzUsuńsa... obłędne!
koniecznie zapraszam do akcji! o tu ---> http://durszlak.pl/akcje/ciasteczkowy-potwor
Piękne te ciasteczka, wszystkie razam i każde z osobna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
W domu często sama piekę różne ciastka, które podaję wraz z moją ulubioną kawą świeżo mieloną. Do jej przygotowania używam specjalnego kubka z zaparzaczem, który kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Odpowiedni czas, a także metoda parzenia kawy ma duży wpływ na jakość smaku tego napoju. Zdecydowanie polecam zwracać na tego typu rzeczy uwagę.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńhãng eva
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
hãng hàng không hàn quốc
đặt vé máy bay đi mỹ ở đâu
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich