2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy piernikowej , dobrej jakościowo
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka dodatkowo)
1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki śmietany
50 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynek
marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
rozbełtane białko
Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Dodać sodę ( masa powinna się spienić ) jajka , śmietanę i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jesli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki. Do połowy ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie ( na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki z ciasta bakaliowego najlepiej smakują jeśli są wałkowane dość cienko, nadziewane serduszka powinny być grubsze. Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia, przepieczone są twarde poniewaz miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku.
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy piernikowej , dobrej jakościowo
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka dodatkowo)
1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki śmietany
50 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynek
marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
rozbełtane białko
Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Dodać sodę ( masa powinna się spienić ) jajka , śmietanę i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jesli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki. Do połowy ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie ( na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki z ciasta bakaliowego najlepiej smakują jeśli są wałkowane dość cienko, nadziewane serduszka powinny być grubsze. Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia, przepieczone są twarde poniewaz miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku.
No tak, ja jak zwykle spozniona z piernikami...
OdpowiedzUsuńMam ochote i tych sprobowac w tym roku, dam znac jak juz zagniote ciasto :)
Czy moge dodac Cie do moich 'odwiedzanych'? Nawet tamten poprzedni adres jeszcze u mnie wisi :)
oczywiscie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
OdpowiedzUsuńW tym roku skorzystałam z Twojego przepisu na Świąteczne pierniczki. Na razie ciasto spokojnie sobie dojrzewa. Mam pytania: kiedy najlepiej upiec pierniki (czy można np. z tygodniowym wyprzedzeniem), jak je przechowywać (czy mam włożyć do puszki jabłko) i czy długo można je przechowywać (miesiąc, dwa)?
OdpowiedzUsuńNo,no u mnie tez dzis piernikowo pachnie.
OdpowiedzUsuńPozatym musze ci sie przyznac,ze oszalalam na punkcie twoich pieknych zdjec:0!
www.waniliowachmurka.blox.pl-jesli chcesz to wpadnij:)
No i rok temu nie zdazylam... :/
OdpowiedzUsuńAle dzis juz wszystkie skladniki zostaly zakupione :)
Mam tylko pytanie : czy szklanka tutaj to 250 ml czy mniej?
Dziekuje i pozdrawiam (i juz z niecierpliwoscia czekam na Twoje tegoroczne cudenka ;) ).
to zagniotłam tylko zamiast smalcu(względy ideologiczne:P) dałam tłuszcz kokosowy , w stanie surowym to najsmaczniejsze ciasto piernikowe jest :D
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć mąki żytniej razowej?
OdpowiedzUsuńtak, oczywiscie
OdpowiedzUsuńCzy pierniczki z nadzieniem przechowywać tak samo jak te bez? I jakiej marmolady/dżemu użyć?
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź :)
ja przechowuje nadziewane pierniki w pudełkach kartonowych. Dżem lub marmolada- najlepsze śliwkowe powidła :)
OdpowiedzUsuńhej, czy te pierniczki są od razu miękkie i takie zostaja? Co mogę użyć zamiast smalcu?
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierniczki wg Twojego przepisu, jednak bez bakalii, a z dżemem w środku, pyyyyycha, smakowały i były mięciutkie jak kupne! :)
OdpowiedzUsuńzastanawiam się nad przyprawą do piernika. Mieszkam w Niemczech i tutaj te paczuszki z przyprawami sa dosyć duże.Ile jej wsypac?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, moje pytanie moze troche glupie,, ale dopiero zaczynam moja przygode z piernikami ;) podaną ilosc bakalii wsypujemy do polowy przygotowanego ciasta, a druga polowe robimy z sama marmoladą? Czy tez bakalie wsypujemy do closci, a poznij polowę dodatkowo mozemy wypelnić powidlami? ;) i jeszcze jedno w jaki sposob tą marmoladę 'włożyć' do piernikow? :) Z góry dziękuję za pomoc ;)
OdpowiedzUsuńWitam Jaką się śmietanę należy dodać do ciasta słodką czy kwaśną i ile ma mieć %? ;D
OdpowiedzUsuńđại lý vé máy bay eva tại tphcm
vé máy bay giá rẻ đi mỹ khuyến mãi
korean air booking
cách mua vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada giá rẻ
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich
OdpowiedzUsuńbuy weed online Tennessee
đại lý EVA Air
OdpowiedzUsuńvăn phòng EVA Air
vé máy bay đi Mỹ giá rẻ
Pacific Airlines tại Việt Nam
Pacific Airlines
China Airways
vé máy bay eva air
OdpowiedzUsuńhãng vé máy bay eva air
vé máy bay đi mỹ hãng eva air
hãng vé máy bay china airlines
vé máy bay China Airlines giá rẻ
đại lý pacific airlines tphcm
blog chia sẻ kinh nghiệm du lịch
pacific airlines
Nice Article :)
OdpowiedzUsuńmanwell reyes biography
OdpowiedzUsuńrashaan salaam kids
OdpowiedzUsuńrashaan salaam wife
OdpowiedzUsuń