sobota, 25 października 2008

Już czas- pierniki




2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy piernikowej , dobrej jakościowo
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka dodatkowo)
1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki śmietany
50 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynek
marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
rozbełtane białko

Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Dodać sodę ( masa powinna się spienić ) jajka , śmietanę i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jesli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki. Do połowy ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie ( na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki z ciasta bakaliowego najlepiej smakują jeśli są wałkowane dość cienko, nadziewane serduszka powinny być grubsze. Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia, przepieczone są twarde poniewaz miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku.


24 komentarze:

  1. No tak, ja jak zwykle spozniona z piernikami...
    Mam ochote i tych sprobowac w tym roku, dam znac jak juz zagniote ciasto :)

    Czy moge dodac Cie do moich 'odwiedzanych'? Nawet tamten poprzedni adres jeszcze u mnie wisi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku skorzystałam z Twojego przepisu na Świąteczne pierniczki. Na razie ciasto spokojnie sobie dojrzewa. Mam pytania: kiedy najlepiej upiec pierniki (czy można np. z tygodniowym wyprzedzeniem), jak je przechowywać (czy mam włożyć do puszki jabłko) i czy długo można je przechowywać (miesiąc, dwa)?

    OdpowiedzUsuń
  3. No,no u mnie tez dzis piernikowo pachnie.
    Pozatym musze ci sie przyznac,ze oszalalam na punkcie twoich pieknych zdjec:0!
    www.waniliowachmurka.blox.pl-jesli chcesz to wpadnij:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i rok temu nie zdazylam... :/
    Ale dzis juz wszystkie skladniki zostaly zakupione :)
    Mam tylko pytanie : czy szklanka tutaj to 250 ml czy mniej?

    Dziekuje i pozdrawiam (i juz z niecierpliwoscia czekam na Twoje tegoroczne cudenka ;) ).

    OdpowiedzUsuń
  5. to zagniotłam tylko zamiast smalcu(względy ideologiczne:P) dałam tłuszcz kokosowy , w stanie surowym to najsmaczniejsze ciasto piernikowe jest :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę użyć mąki żytniej razowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy pierniczki z nadzieniem przechowywać tak samo jak te bez? I jakiej marmolady/dżemu użyć?

    Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja przechowuje nadziewane pierniki w pudełkach kartonowych. Dżem lub marmolada- najlepsze śliwkowe powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. hej, czy te pierniczki są od razu miękkie i takie zostaja? Co mogę użyć zamiast smalcu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam pierniczki wg Twojego przepisu, jednak bez bakalii, a z dżemem w środku, pyyyyycha, smakowały i były mięciutkie jak kupne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zastanawiam się nad przyprawą do piernika. Mieszkam w Niemczech i tutaj te paczuszki z przyprawami sa dosyć duże.Ile jej wsypac?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie, moje pytanie moze troche glupie,, ale dopiero zaczynam moja przygode z piernikami ;) podaną ilosc bakalii wsypujemy do polowy przygotowanego ciasta, a druga polowe robimy z sama marmoladą? Czy tez bakalie wsypujemy do closci, a poznij polowę dodatkowo mozemy wypelnić powidlami? ;) i jeszcze jedno w jaki sposob tą marmoladę 'włożyć' do piernikow? :) Z góry dziękuję za pomoc ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam Jaką się śmietanę należy dodać do ciasta słodką czy kwaśną i ile ma mieć %? ;D

    OdpowiedzUsuń